Make your own free website on Tripod.com

verslag pomar1

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar 1 - Promotie 5 4,5 - 3,5

Op dinsdagavond 30 maart speelde Pomar 1 haar laatste wedstrijd tegen het als derde geplaatste Promotie 5. Doordat Schaakhuis 2 haar laatste uitwedstrijd tegen S.I.O. 1 wist te winnen met 5,5 tegen 2,5 was het voor ons en onze tegenstanders duidelijk wat er gespeeld moest worden. Pomar moest winnen met minimaal 4,5 tegen 3,5 en Promotie moest winnen met 7-1 om er een beslissingswedstrijd uit te slepen. Bij een gelijk spel zou Schaakhuis 2 de lachende derde zijn doordat zij meer bordpunten bij elkaar hadden gesprokkeld. De tegenpartij was ruim op tijd en organiseerde een teambespreking bij de bar. Onze leden komen niet allemaal op tijd en in dit geval moest ik de wedstrijd laten beginnen zonder Felix en Rob. Felix kwam gelukkig al snel terwijl Rob 20 minuten te laat was. Wouter opende de reeks met een verdiende overwinning. Na de lange rokade van zijn tegenstander (had er ruim 30 minuten over na gedacht) verloor deze in een leuke stelling een stuk en de partij. Thierry, in betere vorm dan de eerste wedstrijden noteerde gedecideerd een vol punt nadat een pion winst gevolgd werd door een tweede. Zijn sterke loperpaar zorgde voor een goede ontwikkeling. Door deze 2-0 tussenstand was het over voor onze tegenpartij. Cees Vink speelde verdienstelijk remise in een stelling waarin hij oppositioneel voordeel had maar veel achterstand in tijd. Perry was de volgende die het volle punt binnenhaalde door een grootscheepse aanval op de vluchtende koning. Zijn tegenstander moest zijn aanval afbreken om secuur te verdedigen maar dit kostte hem een stuk en de partij. De volgende die remise speelde was Felix in een eindspel met beide 6 pionnen, Felix twee lopers en zijn tegenstander loper en paard. Felix controleerde eerst of op een van de andere borden remise kon worden bewerkstelligd. Galia Ferschtman stond beter in tijd maar hier was duidelijk sprake van een potremise. Even hierna accepteerde haar tegenstander remise zodat de winst en het kampioenschap binnen was. Gerbrand Beekman speelde een gedurfde partij tegen Hamilcar Knops. Hij begon met een pionoffer, een stukoffer en na twee maal tussenschaak stonden drie stukken in terwijl hij ook een stuk niet kon verzetten in verband met een matdreiging. In het eindspel speelde hij met twee stukken minder en twee pionnen voordeel. Dit was een ongelijke strijd en uiteindelijk moest onze man opgeven. Rob speelde als laatste maar kon het niet bolwerken tegen zijn tegenstander. De achterstand in tijd had hij goed gemaakt, maar tijdens het spel leverde hij wat pionnen in. In het eindspel met beide een toren en Rob wat pionnen minder moest hij het onderspit delven. Uiteindelijk een 4,5-3,5 stand.

Door dit resultaat maakt Pomar 1 haar degradatie van vorig seizoen ongedaan, maar het ging een stuk moeilijker dan twee jaar terug toen er een gemiddelde werd gespeeld van 7 tegen 1. De tweede klasse is duidelijk sterker geworden en wordt volgend seizoen nog sterker door de degradatie van de laatste 3 teams. SIO 1 wist zich gelukkig te handhaven, waardoor Vogelwijk 3, Schaakmat 2 en D.D. 5 degraderen naar de derde klasse. De eerste twee wedstrijden speelde Pomar 1 gelijk, D.S.C. 7 en Vogelwijk 3, maar daarna waren er louter overwinningen. Tegen beide concurrenten Schaakhuis 2 en promotie 5 werden het minimale overwinningen met 4,5 tegen 3,5. Ook D.D. 5 werd verslagen met 4,5 tegen 3,5 en er waren ruime overwinningen tegen S.I.O. 1 en Schaakmat 2. (5,5-2,5 en 6-2) Het is nog niet duidelijk of Pomar 2 degradeert maar er is een kans op handhaving. Pomar 3 degradeert echter wel naar de vierde klasse door de stunt van Haagse Toren 5 tegen Verburch 1 (7-1 winst in een uitwedstrijd) De jeugdopleiding bij Haagse Toren werpt zijn vruchten af. Of zij echter niet degraderen hangt af van het resultaat van BF/Wassenaar 3 tegen Haeghe Ooievaar 5.

Een verslag van de externe competitie en de persoonlijke resultaten volgt binnenkort. Aan de ene kant een kampioenschap, aan de andere kant een degradatie terwijl het tweede op zijn tenen moet lopen om met drie winstpartijen toch niet te hoeven degraderen.

Heren en dame, gefeliciteerd en tot ziens in de eerste klasse.

Frits Berendse

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]