Make your own free website on Tripod.com

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

S(chaken) I(s) O(ntwikkeling 1)- POMAR 1      2,5 - 5,5 

Op een vertrouwde maandagavond, 8 december 2003, speelde ons vlaggenteam tegen de koploper in de HSB 2e klasse B. Door de afzeggingen van Rob de Jong en Thierry Bieger namen Wil Kauffman en Frits Berendse jr de opengevallen plekken in. Het síGravenzandse SIO is een geduchte tegenstander die wij vaak zijn tegengekomen in de eerste klasse en net zo als twee jaar geleden (de beslissende wedstrijd voor degradatie uit de eerste klasse) won Pomar ook deze wedstrijd met 5,5 tegen 2,5.

Het begon wat stroef en het team moest beginnen zonder wedstrijdleider en of teamleider. Zowel Perry als Frits begonnen met een half uur achterstand, maar over het algemeen is dit half uurtje nog tijdens de partij op te vangen. Het had echter wel degelijk invloed op beide partijen. Ik kwam niet echt toe aan mijn eigen spel en het plan voor een ingewikkelde stelling bleef achterwege. Remise was het hoogst haalbare. Perry deed het nog slechter, en verloor een partij waarin hij helemaal geen kansen creŽerde.

Kees Vink, bord 6, scoorde als eerste het volle punt doordat zijn tegenstander in de eindstrijd pardoes een volle toren cadeau deed. Even later gaf hij op. Eerlijkheidshalve had Kees de hele partij het initiatief en stond hij al een pion voor. Galia Ferschtman speelde remise aan het vijfde bord en Gerbrand nam de honneurs waar door zowel bij Frits als Perry aan te geven dat remise het hoogst haalbare was, en dat dit voor het team goed uit zou komen. (1,5-0,5)

Frits (bord 8) speelde een gelijkopgaande partij maar kon nooit het winnende pad vinden doordat het plan ontbrak voor een geslaagde inval. De volgende die remise speelde was Wil Kauffman op bord 7. Wil stond de hele partij beter, won een pion en een tweede pion. In het eindspel met twee pionnen meer kon hij de winnende weg niet vinden en werd het remise nadat beide pionnen werden opgeruimd. Wij moeten dit eindspel zeker gaan oefenen. (2,5-1,5).

Perry verloor zijn partij tegen een bekende tegenstander van hem, Frits van der Gaag, en Perry kwam niet in zijn partij. Misschien was hij wel teveel gericht op de loper van zijn tegenstander die hij perse van het bord wilde verwijderen. Tegelijkertijd won Wouter aan bord 1 door in het eindspel een vrij pion over te houden die onbedreigd kon promoveren. Zijn tegenstander gaf direct op. (3,5-2,5)

Gerbrand speelde aan bord 4 een gedreven partij en kwam al snel voor te staan. In het eindspel had hij twee verbonden vrijpionnen meer die onbedreigd de wandeling konden gaan maken naar promotie. Zijn tegenstander wachtte dit niet af en gaf op. Felix, aan bord 3, kwam kwaliteit voor te staan maar moest secuur verdedigen om de tegenstander niet binnen te laten. In het eindspel kwam onze man duidelijk beter te staan en met nog een tiental seconden op de klok moest zijn tegenstander capituleren en was de overwinning een feit. (5,5-2,5)

Grootste concurrent voor de titel blijft DSC 7 dat de onderlinge wedstrijd tegen Vogelwijk 3 had gewonnen met 5,5 tegen 2,5. Andere concurrenten blijven Schaakhuis 2 en Promotie 5.

Heren en dame, veel succes in de volgende ronde. 

Frits Berendse jr